Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа и вътре настъргваме твърдото масло.
Размачкваме и трием с ръце до получаване на трохи. След това добавяме водата, захарта, ванилията и солта.
Омесваме маслено тесто и го разделяме на две топки - малка и голяма, като малката е голяма колкото портокал.
Увиваме топките в прозрачно фолио и ги прибираме в хладилника за 1 час.
Нарязваме бананите на колелца и ги смесваме с канелата и кафявата захар.
Разточваме по-голямата топка тесто на кора, която е по-голяма от предвидената форма, в която ще печем пая с банани.
Поставяме разточената кора във формата и оформяме по стените. Изсипваме отгоре бананите.
От по-малката топка тесто изрязваме ленти и поставяме кръстосано отгоре върху бананите.
Намазваме с разбит жълтък плодовия пай и поръсваме със захар.
Печем на 180 °C около 35-40 минути.
Банановият пай е готов.