Начин на приготвяне
Приготвяне на супата:
Картофите и морковите се обелват и измиват добре. Нарязват се на парчета и се поставят в дълбока тенджера. Лукът също се обелва и нарязва на едри парчета. Добавя се към тенджерата.
Изсипва се вода в съда, като гледаме да е 2 пръста над зеленчуците. Това ще бъде бульонът ни за супата. Слага се да ври.
Малко преди да са готови зеленчуците се овкусява с вегетата и се оставя на котлона до пълното сваряване.
След като свалим яденето от котлона трябва да го оставим да изстине леко, като през това време слагаме маслото. Количеството го определяте вие, тъй като за лятото е по-добре да се сложи възможно по-малко масло, за да може супата да се яде и студена.
Когато вече не се вдига пара можем директно да пасираме в тенджерата. Пасираме до получаването на хомогенна смес. Сервираме с крутони.
Приготвяне на крутоните:
Нарязваме филийките хляб на кубчета. Поставяме ги в тава. Овкусяваме ги със зехтин, сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркваме много добре. Печен във предварително загряна на 180 градуса фурна.
Бъркаме постоянно до готовност - трябва да станат хрупкави.