Начин на приготвяне
В дълбока тенджера чукваме яйцето и добавяме цялата захар. Хубаво разбиваме двете съставки, докато не се разтопи захарта.
С продължително разбъркване прибавяме прясното мляко. След това добавяме и меда. Отново разбъркваме за кратко. Сега добавяме содата и отново разбъркваме.
Прибавяме маслото и поставяме тенджерата на котлона. Включваме го на умерена температура. Готвим сместа за 7-8 мин и от време на време разбъркваме. Цветът трябва да стане кафяв на цвят, малко преди да почне да се карамелизира. Внимаваме да не оставим твърде дълго на котлона, защото иначе захарта ще почне да нагарча.
Прехвърляме сега сместа в друг съд, за да се охлади по-бързо.
Пресяваме си брашното в дълбока купа. Сега си правим малко кладенче по средата и изсипваме охладената смес. Ако е нужно, прибавяме още малко брашно и започваме да омесваме едно тесто.
Набрашняваме си работния плот и месим върху него за около 7 минути. Разделяме тестото на 6 равни топчета.
Сега включваме фурната на 160°C да загрява предварително. Върху хартия за печене си разточваме всички 6 топчета на много тънки и кръгли блатове, които да отговарят на големината на форма от 22 см.
Тестото става изключително тънко, затова разточваме направо върху хартията за печене.
Печем по два блата във фурната за 5 мин. Ако имате вентилатор, печете 3 за същото време. След изпичането на блатовете за френска селска торта, веднага ги изрязваме с помощта на тавичката за печене. Не хвърляме остатъците, а ги оставяме да изстинат. От шестия блат можем да си направим малки окраски за медената торта. Смесваме си заквасената сметана със захарта и хубаво разбъркваме.
Започваме да сглобяваме Медовик тортата, като в тавичката 22 см без дъно редуваме блат, заквасена сметана и натрошени орехи и отново блат. Завършваме със заквасена сметана и накрая орехи. Прибираме в хладилника за пренощува.
От остатъците си правим трохи и с тях ще декорираме селската торта, както и с горски плодове и малко листа от мента. След пренощуване в хладилника, блатовете са попили от сметаната.
Можем внимателно да премахнем тавичката и да декорираме. Да ви е сладко с тази истинска класика в сладкарството - селска торта Медовик с най-вкусните блатове.
Коментари