Начин на приготвяне
Тази невероятна идея за френска селска торта е подходяща за всякакви поводи и може да бъде консумирана както с кафе/чай, така и с уиски и коняк ;)
Може да гарнирате тортата Медовик със свежи или замразени плодове, сладко, както и ядки/бисквити.
Колко блата е тортата, зависи изцяло от вас!
1. Загрейте фурната на 170*°C с включен вентилатор, ако ще печете по две тави паралелно или на 180*С без вентилатор, ако ще печете само по една тава.
2. Смесете захарта, меда, водата, содата, солта и маслото в голяма тенджерка и ги загрейте на котлона до кипене. Имайте предвид, че сместа се разпенва и трябва да предвидите съд, който не е плитък.
3. Гответе сместа, докато се карамелизира, след което дръпнете настрана от котлона.
4. Веднага прибавете брашното и разбъркайте с лъжица, докато се образува тесто (довършете месенето внимателно с пръсти).
5. Разделете тестото на 7 еднакви парчета и ги покрийте с купа или влажна кърпа, за да не изсъхват.
6. Набрашнете леко работна повърхност и разточете тънък кръг от една порция от тестото. Постарайте се да придадете правилна кръгла форма на блата. Трябва да го разточите до дебелина от максимум 2 мм и диаметър около 25 см, защото леко се свиват при печене.
7. Направете дупчици с вилица върху блата, за да не се надига при печене, и го печете в предварително застлана с хартия за печене тава (използвайте дъно на малка тавичка и нож, за да постигнете еднакви кръгли форми.
8. Печете блата около 5-8 минути или докато стане златист. Веднага след печене го прехвърлете върху решетка, за да се охлади.
9. Можете да печете по две тави едновременно, ако сте включили вентилатора на фурната.
10. Докато последните блатове се пекат, разбийте течната сметана в чиста купа с помощта на миксер, докато стане на сняг. Прибавете лимоновия сок, мед на вкус и заквасената сметана и разбъркайте съвсем за кратко с миксера, докато кремът се хомогенизира. Трябва да стане гъст, но не и като пресечен.
11. Най-удобно е сглобяването на тортата в ринг или разглобяема тава.
12. Сложете първия блат в разглобяемата тава или ринг и го намажете с крема отгоре. Слоят крем трябва да бъде с дебелината на блата или малко повече (попива).
13. Сглобете по този начин цялата торта, като най-отгоре я намажете с крем.
14. Ако са ви останали изрезки от блатовете, смелете ги в чопър или блендер, за да станат на трохи, и ги поръсете най-отгоре върху тортата. (може да добавите към тях и смлени ядки).
15. Оставете тортата за поне половин ден в хладилник, за да поемат блатовете. Най-вкусна е след 1-2 дни в хладилник, тъй като блатовете са омекнали и са поели крема.
За декорация на моята френска селска торта или Медовик добавих трохи от блата и орехи, нар, сладко по избор, както и обгорен белтък.
Бон Апетит!