Начин на приготвяне
В купа се сипва прясното мляко, което се затопля, и в него се прибавя маята, захарта и брашното, което е необходимо, за да се активира маята.
Яйцата със захарта се разбиват, добавя се киселото мляко, олиото, газираната напитка, ароматите и активирана мая.
Постепенно се добавя пресятото брашно, до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Когато сме получили нужната текстура, започва добавянето на мекото масло. Добавя се на порции до пълното му усвояване.
Поставя се в подходяща и голяма купа или найлонов плик, за да има възможност за удвояване на обема на тестото. Времето за втасване на козуначените кифли е различно, в зависимост от топлината в помещението. След около 1 час и половина тестото трябва да е готово за оформяне на кифлите.
ВАЖНО!
Има три етапа на втасване.
Първият е активирането на маята с прясното мляко, захарта и брашното.
Вторият етап на втасване е след омесването на тестото, продължава различно в зависимост от топлината в помещението.
Третото втасване е след оформяне на кифлите.
Разточва се кора, нарязват се триъгълници, в широката част се слага плънката и се завива на кифлички. Намазват се домашните кифлички с разбитите жълтъци, смесени с прясно мляко и олио по 1 супена лъжица. Поръсват се със захар. Печат се на 180 °C.
Бон Апети с нашите бухнали козуначени кифлички!
Рецептата е авторска!
Дони Ники