Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Бухнали козуначени кифлички

Бухнали козуначени кифлички

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Бухнали козуначени кифлички
Снимка: Дони Ники
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
"Козуначени кифлички, които са толкова пухкави, че нямаме търпение да си хапнем"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мая - 42 г
  • захар - 3 с.л. за активиране на маята + 5 с.л. брашно
  • фанта - 200 мл портокал или миринда
  • захар - 200 г
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. (200 мл вместимост)
  • портокалови корички
  • портокалова есенция
  • брашно - 1.300 + за разточване
  • масло - 150 г
  • сладко - по ваш избор, за плънка
  • захар - 40 г кристална за поръсване
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр .(тези, които отделихме)
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва прясното мляко, което се затопля, и в него се прибавя маята, захарта и брашното, което е необходимо, за да се активира маята.

Яйцата със захарта се разбиват, добавя се киселото мляко, олиото, газираната напитка, ароматите и активирана мая.

Постепенно се добавя пресятото брашно, до получаване на гладко и нелепнещо тесто. Когато сме получили нужната текстура, започва добавянето на мекото масло. Добавя се на порции до пълното му усвояване.

Поставя се в подходяща и голяма купа или найлонов плик, за да има възможност за удвояване на обема на тестото. Времето за втасване на козуначените кифли е различно, в зависимост от топлината в помещението. След около 1 час и половина тестото трябва да е готово за оформяне на кифлите.

ВАЖНО!

Има три етапа на втасване.

Първият е активирането на маята с прясното мляко, захарта и брашното.

Вторият етап на втасване е след омесването на тестото, продължава различно в зависимост от топлината в помещението.

Третото втасване е след оформяне на кифлите.

Разточва се кора, нарязват се триъгълници, в широката част се слага плънката и се завива на кифлички. Намазват се домашните кифлички с разбитите жълтъци, смесени с прясно мляко и олио по 1 супена лъжица. Поръсват се със захар. Печат се на 180 °C.

Бон Апети с нашите бухнали козуначени кифлички!

Рецептата е авторска!

Дони Ники

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: