Начин на приготвяне
Шкембето се нарязва на ситни парченца, измива се добре, слага се в тенджера под налягане. Сипва се студена вода до резката на тенджерата. Засичат се 40 минути от завирането на водата.
Сварява се прясното мляко и се добавя към вече свареното шкембе, посолява се и се добавя предварително подготвената запръжка от маслото и червеният пипер (сладкия и лютивия), поръсва се и черен пипер.
В купа се слава брашното и се разтваря със студено прясно мляко (1/3 чаена чаша), за да се получи гладка кашичка.
Гребвам от врялата шкембе чорба и слагам към брашняната смес, за да се изравнят температурите (темпериране) и връщам към чорбата с непрекъснато бъркане. Оставям за 5 минути да покъкри на котлона.
По желание може да овкусите със счукан чесън с оцет.
Бон апети с моята вкусна шкембе чорба!