Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Ароматен тиквеник с домашно точени кори

Ароматен тиквеник с домашно точени кори

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Ароматен тиквеник с домашно точени кори
Снимка: Дони Ники
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Тиквеник с домашно точени кори не се яде само по Коледа, а когато ви се прииска"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 3 ч.ч
  • вода - 1 ч.ч
  • сол - 1 ч.л
  • оцет - 1 ч.л
  • олио - 1 с.л
  • захар - 1 щипка
  • захар - 270 г за поръсване на корите (по 5 с.л на кора)
  • За намазване
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • тиква - около 1 кг (обелена, настъргана и отцедена за около един час.)
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • канела - 10 г
  • пудра захар - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесва се меко и еластично тесто от изброените продукти. Покрива се с кърпа за 30 минути.

Разделя се на 5 топки, покриват се с кърпа, да не хващат коричка.

Разточват се тънка кора, която се намазва с равни части от разтопеното масло и олио, поръсва се обилно с тиква орехи, захар и канела.

Завиват се на стегнато руло, усуква се и се подреждат в намазнена тава.

Подреденият тиквеник се намазват отгоре обилно с масло и баницата с тиква се пече на 180°C до зачервяване.

Когато се изпече, ароматният тиквеник с домашно точени кори се поръсва с пудра захар.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: