Начин на приготвяне
За корите: Във водата слагам брашно до образуването на меко тесто. Оставям 10-тина минутки да отпочине.
Разделям на две топчета и като поръсвам с брашно, разточвам голяма кора. Мажа тавата с олио и слагам кората, като краищата й трябва да излизат от тавата.
Настъргвам обелените и измити картофи, изцеждам водата, рендосвам и лука (може и да се нареже на ситно).
Прибавям яйцата, сиренето и подправките и разбърквам. Слагам сместа в тавата с кората. С краищата на кората захлупвам.
Правя по-малка кора и покривам отгоре пататника. Пече се на долен реотан до готовност и се обръща, за да се изпече от другата страна.
При липса на време (като в моя случай) пека на умерена температура на горен и долен реотан без вентилатор до готовност.
Родопският пататник с домашно точени кори е много вкусен.