Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Родопски пататник с домашно точени кори

Родопски пататник с домашно точени кори

Родопски пататник с домашно точени кори
Снимка: Петя Страхилова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Време е да проверим защо всички говорят за този родопски пататник"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 кг
  • яйца - 4 - 5 бр.
  • сол - 2 чаени лъжички
  • сирене - 200 г
  • джоджен
  • чубрица
  • черен пипер
  • масло
  • олио
  • лук - 2 средно големи глави
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За корите: Във водата слагам брашно до образуването на меко тесто. Оставям 10-тина минутки да отпочине.

Разделям на две топчета и като поръсвам с брашно, разточвам голяма кора. Мажа тавата с олио и слагам кората, като краищата й трябва да излизат от тавата.

Настъргвам обелените и измити картофи, изцеждам водата, рендосвам и лука (може и да се нареже на ситно).

Прибавям яйцата, сиренето и подправките и разбърквам. Слагам сместа в тавата с кората. С краищата на кората захлупвам.

Правя по-малка кора и покривам отгоре пататника. Пече се на долен реотан до готовност и се обръща, за да се изпече от другата страна.

При липса на време (като в моя случай) пека на умерена температура на горен и долен реотан без вентилатор до готовност.

Родопският пататник с домашно точени кори е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: