Начин на приготвяне
Сложете на котлона тенджера с вода и две щипки сол. Оставете да заври, а през това време си измийте и накъсайте броколите, оставяйки и пънчетата им. Отделете листата на кейла от твърдите дръжки.
Когато водата заври, сварете, първо, броколите, докато леко омекнат. Извадете ги с решетъчна лъжица и на тяхно място сложете кейла да се бланшира, докато листата омекнат.
Отцедете и поставете двата зеленчука в блендер заедно с лешниците (предварително смлени, по желание и леко запечени, за да си пуснат аромата) и чесъна.
Изцедете сока на един лимон, сипете зехтина и сол на вкус и блендирайте до получаване на гладка смес. Ако разядката ви се получи по-рядка, си добавете още смлени лешници, а ако пък стане много гъста - сипете лъжичка- две от бульона от варенето или пък малко зехтин.
Поднесете здравословната и апетитна разядка от броколи, кейл и лешници украсена с цели лешници и полята със струйка зехтин.
Задължително акомпанирайте с препечени филийки, крекери или гризини.
Добър апетит!