Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в 4 с.л. от водата и се оставя встрани, докато шупне за 15 мин. Прясното мляко и сметаната се разбиват. Добавя се студена вода, за да се получи 2 ч.ч. (500 мл) течност, която се изсипва в тенджера на слаб огън.
Добавя се маслото и се загрява, докато се разтопи. Маслената течност трябва да се охлади, но да е топла. В нея се разбиват жълтъците. Двата вида брашно се пресяват. Добавя се с бъркане млякото, кашицата от мая, за да се получи палачинково тесто.
Покрива се с влажна кърпа и се оставя да почива около 90 мин. Разбиват се белтъците на сняг и внимателно се се размесват с тестото. Сместа се оставя да си почива около 10 мин. или докато се покрие с мехурчета.
Загрява се 2 с.л. растително олио в тиган и се изсипва 2 с.л. от тестото, след 2 мин. се обръща от другата стена. Блините се слагат на купчина една върху друга, като се отделят с восъчна хартия.
Блините трябва да са много тънки. Ако тестото е прекалено гъсто, се разрежда с вода или прясно мляко.
Плънка: Гъбите се запържват в маслото заедно с магданоза около 10 мин. или докато омекнат. Поръсват се с лимоновия сок. Плънката се разпределя върху блините, които се препъват и поднасят горещи.