Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козунак с течен шоколад и лешници

Козунак с течен шоколад и лешници

Козунак с течен шоколад и лешници
Снимка: Потребител#313701
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Ще почерпим всички гости с този шоколадов козунак за Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - 1600 г
  • мая - 80 г, 2 кубчета /42 г/
  • захар - 400 г
  • прясно мляко - 480 мл
  • масло - 100 г
  • олио - 50 м
  • мас - 50 г
  • яйца - 9 бр. + 1 за намазване
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 30 мл
  • ванилия - 5
  • ромова есенция - 1 есенция ром
  • лимонова есенция - 1 /настъргана кора от 1 лимон/
  • течен шоколад - 1 кут.
  • лешници - 2 шепи смлени
  • краве масло - 100 г за доомесването и оформянето
  • захар - за наръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желателно е продуктите, както и помещението да не са студени, за да могат да втасат по-бързо козунаците.

Маята се слага да се разтвори в хладката вода и малко от топлото прясно мляко заедно с две лъжици захар и малко брашно.

Докато маята шупне, брашното се пресява два пъти и се подготвят останалите продукти. Яйцата за тестото /1 яйце се оставя за намазване на козунаците/ се разбиват добре с миксер, прибавят се захарта и ароматите и отново се разбърква, докато захарта се разтвори.

Добавят се активираната мая, прясното мляко и солта. Маслото и маста се разтопяват и се смесват с олиото.

Половината от количеството мазнина се отделя, за да се добави по-нататък при месенето, а другата част се прибавя към сместа. Брашното се добавя на части, като в началото се бърка с миксера, а щом тестото стане прекалено гъсто, се доомесва на ръка.

На този етап тестото се прехвърля в хлебопекарната. Включва се, да меси за ок. 20 мин, докато се оформи гладко и меко тесто, в което започват да се образуват шупли.

Когато се оформи, машината се изключва и тестото се оставя да си почине и отпусне. Включва се отново хлебопекарната да меси и започва да се добавя с малка лъжичка отделената мазнина. Сипва се една лъжичка, изчаква се да се поеме, отново се сипва и т.н., докато мазнината свърши.

Отново се оставя да си почине и отпусне, разтопява се другата част от маслото, намазват се добре ръцете и тестото започва да се вдига, обръща и удря на плота.

Козуначеното тесто е меко и се разтяга. Когато се разтегне много, се намазва с масло и се прегъва на две. Щом тестото е готово, се разделя на четири части, покрива се с кърпа и се оставя да втасва, докато си удвоят обема.

За оформянето на козунака всяко от парчетата тесто се разделя на три части, от които се оформят фитили. Разтеглят се леко настрани, намазват се с масло, наръсват се с лешници, а по средата се слага обилно количество течен шоколад. Всяка от частите се навива на рулце, внимателно се усуква, след което се сплитат на плитка.

Оформените козунаци се прехвърлят в намаслени формички. Намазват се с разбитото с малко мляко яйце. Докато втасват могат да се намажат още веднъж, а най-накрая се наръсват с претрита с мокри ръце кристална захар, лешници и парченца шоколад.

Добре втасалите козунаци с течен шоколад и лешници се изпичат в предварително загрята на 180 °C фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: