Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с течен шоколад

Козунак с течен шоколад

ПетяПетя
Готвач
1281k2788113
Козунак с течен шоколад
Снимка: Петя
1 / 4
06/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
220 мин.
Порции
12
"Около Великден козунаци под път и над път, но разкошен козунак с плънка от течен шоколад ще намерите само при нас"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг, приблизително
  • мая - 1 к. (40 г) свежа
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 250 г + 1 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • краве масло - 100 г, меко
  • свинска мас - 100 г
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - 2 п.
  • сол - 1 щипка
  • За плънката
  • течен шоколад - 400 - 500 г
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • За поръсване
  • захар - кристална
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в 100 мл топло прясно мляко, прибавят се едната супена лъжица захар и 4 с.л. брашно и се оставя на топло да втаса (аз я слагам в купа с топла вода).

Яйцата и двата белтъка се разбиват със захарта и към тях се прибавя останалото леко затопленото мляко.

В брашното се прави кладенче и в него се изсипват яйчената смес, настърганата лимонова кора, лимоновият сок, ванилиите, солта и шупналата мая. Накрая се прибавя и половината от разтопената мазнина.

Замесва се тесто при постепенното прибавяне и на останалата мазнина, като ръцете се топят в нея и се примесва тестото.

След което се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема му (аз го слагам във фурната, която предварително съм загряла на 50°C и я изключвам).

Втасалото тесто се разделя на 6 фитила. Те се разтеглят на на по-широки ленти, дълги около 30 см, и се намазват с течния шоколад. След това се навиват на рула.

От рулата чрез преплитане се оформят три козунака (по две рула на козунак).

Поставят се във форми за терин, застлани предварително с хартия за печене.

Така приготвените козунаци се оставят да втасат на топло до удвояване на обема им.

Намазват се с разбитите с олиото жълтъци, поръсват се обилно със захар и по желание с филирани бадеми.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна.

След първите 15 минути се покриват с хартия за печене или фолио, за да не изгорят отгоре.

Козунаците ги изпекох за по 30-35 минути всеки.

Готовите козунаци се изваждат от формите и се оставят да изстинат върху решетки.

Да ви е сладко!

Светли и весели Великденски празници !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: