Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на фурна»Ориз с лапад, праз и пилешки фенери

Ориз с лапад, праз и пилешки фенери

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз с лапад, праз и пилешки фенери
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ориз с лапад, праз и пилешки фенери - цяла тава направете, че се изяжда много бързо"

Необходими Продукти

  • пилешки фенери - около 700 г
  • ориз - 400 г
  • лапад - 1 голяма връзка
  • праз - 1 голям стрък
  • олио - около 50 мл
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кисело мляко - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една от традиционните пролетни гозби, които поне веднъж приготвяме, ако се сдобием с пресен лапад. Използвала съм пилешки фенери заради това, че от тях се получава разкошен и ароматен бульон, а това, че не са богати на много месо не е проблем, тъй като главните герои в ястието са лападът, оризът и донякъде празът.

Като вид ориз използвах такъв на марката Panino Extra. Препоръчвам го, защото не става на каша и е много приятен.

Първото, което трябва да направите, е да сложите измитите пилешки фенери във вода с лъжица оцет. Нека престоят около 30 мин до 1 час. След това ги сварете с малко сол като в началото отпенвате с решетъчна лъжица.

Продължете с обелване и накълцване на праза. Сложете го да се запържва в олиото на умерен огън и разбърквайте от време на време.

Измийте си хубаво листата от лапад и ги нарежете.

След като празът е добре омекнал и започне да хваща загар (но много внимавайте, защото бързо загаря), сложете нарязания лапад, посолете и бъркайте, докато омекне леко и листенцата се слегнат.

Добавете ориза, предварително измит и добре отцеден. Нека се позапържи и той, за да стане по-пръхкав впоследствие. Овкусете с ронена чубрица.

Прехвърлете пилето с ориз в тава и налейте бульона от варенето на пилето в съотношение 1:3 или малко по-малко, ако обичате ориза по-сух.

Сложете пилешките фенери и поръсете с малко сол и прясно смлян черен пипер (той може да се поръси и чак накрая).

Печете ориза на фурна на 200 градуса, докато течността се поеме от ориза.

Сервирайте ориза с лапад, праз и пилешки фенери, гарниран с хубаво пълномаслено кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: