Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга със спанак в сметанов сос

Сьомга със спанак в сметанов сос

РосицаРосица
Новак
325
Сьомга със спанак в сметанов сос
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Идеалната рецепта, ако очаквате капризни гости - винаги ще сте на ниво с тази сьомга в кремообразен сос."

Необходими Продукти

  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 6 скилидки
  • сушени домати - 150 г в зехтин
  • зехтин - 1 с.л.
  • сьомга - 4 филета с кожа по 150 г
  • краве масло - 40 г
  • бяло вино - 1/3 ч.ч. сухо
  • сметана - 450 мл с 22%
  • спанак - 100 г
  • пармезан - 1/2 ч.ч. настърган
  • магданоз - 5 стръка
  • сол
  • черен пипер - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе съставките за сьомгата в соса. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно.

Извадете сушените домати от олиото, изтръскайте и нарежете на ленти.

Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Подправете филетата от сьомга от двете страни със сол и черен пипер, поставете в тигана с кожата нагоре и гответе за 5 минути, след което обърнете и гответе още 3 до 5 минути.

Прехвърлете филетата в чиния, като по желание отстранете кожата. В тигана, където се е пържила сьомгата, разтопете маслото. Добавете чесъна и запържете 1 минута, докато стане ароматен. Добавете лука и гответе 5 минути.

Налейте виното и изчакайте, докато леко намалее, 3 минути. Сложете сушените домати в тигана и запържете за 1-2 минути. Намалете котлона до минимум.

Изсипете сметаната, като разбърквате от време на време, оставете да заври. Сол и черен пипер сос на вкус.

Добавете листа спанак към крем соса от сьомга (първо, трябва да се измият и подсушат). Гответе не повече от 2 минути на среден огън, така че да са леко отпуснати.

Изсипете настъргания пармезан в кремообразния сос. Разбърквайки, варете на слаб огън, докато се разтопи. Това обикновено отнема не повече от една минута.

Върнете сьомгата в тигана и загрейте през сметановия сос за минута. Разпределете в купички за сервиране.

Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:

Сьомгата в кремообразен сос със спанак може да се допълни с всякакви подправки на вкус. Сушен риган и мащерка, босилек и копър са подходящи. Или просто купете в магазина готова подправка за риба със специално подбрана комбинация от билки.

МЕЖДУ ДРУГОТО: Ако сте купили замразена риба за приготвяне на сьомга със спанак в сметанов сос, оставете я да се размрази напълно, и то не на стайна температура, а в хладилника на „най-топлия“ рафт. Тогава рибата ще задържи влагата и ще се окаже сочна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: