Начин на приготвяне
Пригответе съставките за сьомгата в соса. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно.
Извадете сушените домати от олиото, изтръскайте и нарежете на ленти.
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Подправете филетата от сьомга от двете страни със сол и черен пипер, поставете в тигана с кожата нагоре и гответе за 5 минути, след което обърнете и гответе още 3 до 5 минути.
Прехвърлете филетата в чиния, като по желание отстранете кожата. В тигана, където се е пържила сьомгата, разтопете маслото. Добавете чесъна и запържете 1 минута, докато стане ароматен. Добавете лука и гответе 5 минути.
Налейте виното и изчакайте, докато леко намалее, 3 минути. Сложете сушените домати в тигана и запържете за 1-2 минути. Намалете котлона до минимум.
Изсипете сметаната, като разбърквате от време на време, оставете да заври. Сол и черен пипер сос на вкус.
Добавете листа спанак към крем соса от сьомга (първо, трябва да се измият и подсушат). Гответе не повече от 2 минути на среден огън, така че да са леко отпуснати.
Изсипете настъргания пармезан в кремообразния сос. Разбърквайки, варете на слаб огън, докато се разтопи. Това обикновено отнема не повече от една минута.
Върнете сьомгата в тигана и загрейте през сметановия сос за минута. Разпределете в купички за сервиране.
Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.
ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:
Сьомгата в кремообразен сос със спанак може да се допълни с всякакви подправки на вкус. Сушен риган и мащерка, босилек и копър са подходящи. Или просто купете в магазина готова подправка за риба със специално подбрана комбинация от билки.
МЕЖДУ ДРУГОТО: Ако сте купили замразена риба за приготвяне на сьомга със спанак в сметанов сос, оставете я да се размрази напълно, и то не на стайна температура, а в хладилника на „най-топлия“ рафт. Тогава рибата ще задържи влагата и ще се окаже сочна.