Начин на приготвяне
Маята се слага в стъклена купа и се стрива леко с лъжица.
Прибавя се захарта /1 с.л./.
Маята се намачква добре, докато се втечни.
Прибавя се топлата вода /6 с.л./ и се разбърква много добре.
Поръсва се с брашното и се оставя 15 мин, докато маята шупне.
Яйцата се изваждат предварително, за да се стоплят на стайна температура, след което се изписват в метална купа.
Прибавя се захарта и се разбърква много добре.
Купата се слага на котлона и се затопля до 20 °C, като непрекъснато се разбърква.
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и лимоновата захар и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчната смес със захарта.
Разбърква се с дървена лъжица внимателно само в едната посока.
Прясното мляко се затопля леко и постепенно се прибавя към брашното при продължително разбъркване.
Прибавя се постепенно олиото и половината от разтопеното масло.
Поръсва се с ванилията.
Замесва се меко, лепкаво тесто.
Тестото се прехвърля в купа и се намазва с част от останалото разтопено масло.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 40 мин, но не напълно.
Втасалото тесто се разделя на две части.
Всяка част се разделя на три топчета.
Топчетата се разточват леко и се нареждат едно върху друго, като се намазват с масло от всички страни.
След като се наредят едно върху друго, се разточват на кора.
Кората се навива на козуначено руло.
По средата рулото се разрязва на две, като единият край не се разрязва докрай.
Двете части на рулото се оплитат на плитка и козунакът се прехвърля в намазана с масло тава за печене.
Едната кора, преди да се навие на руло, се поръсва със стафиди и какао.
Козунаците се слагат в невключена фурна, за да втасат, докато удвоят обема си.
След като са втасали, козунаците се намазват с разбития жълтък с прясно мляко, след което се поръсват със захар.
Пекат великденски козунаци на плитка с лимец се 50 мин в най-долната част на предварително загрята фурна, като първите 10 минути се пече на 180 °C, след което температурата се намалява на 170 °C.