Начин на приготвяне
Маята изсипваме в чаша и я заливаме с 1/3 от прясното мляко, което трябва да бъде с телесна температура. Захлупваме я и я оставяме да се активира.
През това време поставяме стафидите в купичка и ги заливаме с ракията и ромовата есенция, а локума нарязваме на малки кубченца.
В голяма купа изсипваме останалото мляко (отново леко затоплено) и към него добавяме захарта, като разбъркваме, докато тя се разтвори. След това добавяме яйцата, солта и настърганата на фино ренде кора от лимон.
Отново разбъркваме (с лъжица). Накрая добавяме маята и брашното. Започваме да замесваме меко тесто. През това време разтопяваме маслото в тава и след това прехвъляме тестото в нея.
Месенето продължава, докато тестото усвои всичкото масло. Към края добавяме стафидите и локума, като продължаваме да месим, докато тестото започне да прави мехури. След това го оставяме (покрито) на топло да втаса за около 3 часа (втасало е, когато като направим леко вдлъбнатина с пръста в тестото, то бързо се възстановява до предишното си положение).
Втасалото тесто разделете на 3 части (с ръце, не с нож). Всяка част разтегнете и усучете на дълго. Сплетете 3-те парчета в плитка, а плитката поставете и завъртете в намазнена тава. Отново я покриваме и я оставяме да втасва за още 3 часа.
След това намазваме с 1 жълтък и поръсваме със захар.
Печем за 20 мин на 180 градуса и още толкова на 150-160 градуса.