Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Чакан Великденски козунак

Чакан Великденски козунак

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Чакан Великденски козунак
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10 парчета
"Знаете ли кое се чака с по-голямо нетърпение от самия Великден, точно така - този Чакан Великденски козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1100 г
  • масло - 220 г
  • захар - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • стафиди - 3 с.л.
  • ром - 1 есенция
  • ракия - 2 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • локум - 1/2 опаковка (Сладки времена)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята изсипваме в чаша и я заливаме с 1/3 от прясното мляко, което трябва да бъде с телесна температура. Захлупваме я и я оставяме да се активира.

През това време поставяме стафидите в купичка и ги заливаме с ракията и ромовата есенция, а локума нарязваме на малки кубченца.

В голяма купа изсипваме останалото мляко (отново леко затоплено) и към него добавяме захарта, като разбъркваме, докато тя се разтвори. След това добавяме яйцата, солта и настърганата на фино ренде кора от лимон.

Отново разбъркваме (с лъжица). Накрая добавяме маята и брашното. Започваме да замесваме меко тесто. През това време разтопяваме маслото в тава и след това прехвъляме тестото в нея.

Месенето продължава, докато тестото усвои всичкото масло. Към края добавяме стафидите и локума, като продължаваме да месим, докато тестото започне да прави мехури. След това го оставяме (покрито) на топло да втаса за около 3 часа (втасало е, когато като направим леко вдлъбнатина с пръста в тестото, то бързо се възстановява до предишното си положение).

Втасалото тесто разделете на 3 части (с ръце, не с нож). Всяка част разтегнете и усучете на дълго. Сплетете 3-те парчета в плитка, а плитката поставете и завъртете в намазнена тава. Отново я покриваме и я оставяме да втасва за още 3 часа.

След това намазваме с 1 жълтък и поръсваме със захар.

Печем за 20 мин на 180 градуса и още толкова на 150-160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: