Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко и разтворете кубчето мая в него. Добавете по една супена лъжица захар и брашно. Разбъркайте и оставете сместа да шупне, т.е. маята да се активира.
Чукнете яйцата в купа, като отделите единия белтък за намазване.
Прибавете захарта към яйцата, като оставите и за поръсване.
Разбийте яйцата и захарта с бъркалка.
Добавете ваниловата захар и ракията.
Добавете и настърганата кора от лимон.
Пресейте брашното в купа.
Смесете яйчената смес с шупналото мляко.
Добавете брашното на порции и разбъркайте.
Добавяйте постепенно и останалото брашно, като месите тестото.
Топене ръцете си в останалата мазнина и продължавайте да месите до получаването на меко тесто.
Поставете тестото в купа и го покрийте с чиста кърпа.
Оставете тестото да удвои обема си.
Когато тестото втаса, разделете на девет топчета.
Направете фитили и оплетете по три на плитка, за да оформите козунаците.
Поставете ги в продълговати тавички, застлани с домакинска хартия.
Оставете козунаците да втасат отново на топло.
Преди да ги изпечете класическия козунак, намажете повърхността им с разбит белтък и поръсете със захар, леко овлажнена.
Поръсете с филирани бадеми.
Изпечете козунаците на 170- 180 °C, като внимавате да не ги припечете.
Вкусни озахарени великденски козунаци!