Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Озахарен великденски козунак

Озахарен великденски козунак

Озахарен великденски козунак
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Единствената рецепта в света, в която захарта е полезна - озахарени великденски козунаци"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • мазнина - 200 г/ смес от олио, мас и масло/
  • ракия - 1 с.л.
  • брашно - около 1200 г
  • лимонова кора - 1 бр.
  • ванилова захар
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1 кубче
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Затоплете прясното мляко и разтворете кубчето мая в него. Добавете по една супена лъжица захар и брашно. Разбъркайте и оставете сместа да шупне, т.е. маята да се активира.

Чукнете яйцата в купа, като отделите единия белтък за намазване.

Прибавете захарта към яйцата, като оставите и за поръсване.

Разбийте яйцата и захарта с бъркалка.

Добавете ваниловата захар и ракията.

Добавете и настърганата кора от лимон.

Пресейте брашното в купа.

Смесете яйчената смес с шупналото мляко.

Добавете брашното на порции и разбъркайте.

Добавяйте постепенно и останалото брашно, като месите тестото.

Топене ръцете си в останалата мазнина и продължавайте да месите до получаването на меко тесто.

Поставете тестото в купа и го покрийте с чиста кърпа.

Оставете тестото да удвои обема си.

Когато тестото втаса, разделете на девет топчета.

Направете фитили и оплетете по три на плитка, за да оформите козунаците.

Поставете ги в продълговати тавички, застлани с домакинска хартия.

Оставете козунаците да втасат отново на топло.

Преди да ги изпечете класическия козунак, намажете повърхността им с разбит белтък и поръсете със захар, леко овлажнена.

Поръсете с филирани бадеми.

Изпечете козунаците на 170- 180 °C, като внимавате да не ги припечете.

Вкусни озахарени великденски козунаци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: