Начин на приготвяне
Яйцата се изваждат от хладилника и се оставят на стайна температура, за да се стоплят.
Прясното мляко се затопля на телесна температура.
Свинската мас, маслото и олиото се разтопяват заедно.
Маята се натрошава в стъклена купа.
Прибавя се 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбърква се много добре, като постепенно се прибавя прясното мляко при продължително бъркане.
Маята се оставя да шупне.
Захарта се прибавя към яйцата.
Разбърква се до пълното разтопяване на захарта.
Настъргва се кората на лимоните и се прибавя към яйцата.
Към яйцата се прибавя шупналата мая, смесената мазнина, ванилията и солта.
Разбърква се много добре.
Брашното се пресява и постепенно се прибавя към сместа при продължително бъркане.
Омесва се меко тесто.
Тестото за козунак се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 2 часа, докато удвои обема си.
След като тестото втаса, се омесва отново и се оформят фитили, от които се плете козунакът.
Козунакът се слага в тава върху хартия за печене.
Оставя се да втаса още 1 час на топло, покрит с кърпа.
Намазва се с жълтък и се поръсва със захар.
Пече се лимецов козунак на баба Александра по рецепта на Катето Евро в предварително загрята фурна 35 мин на 200 °C.