Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Лимецов козунак на баба Александра по рецепта на Катето Евро

Лимецов козунак на баба Александра по рецепта на Катето Евро

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецов козунак на баба Александра по рецепта на Катето Евро
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
220 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
255 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар - 330 г + за поръсване
  • свинска мас - 125 г
  • масло - 80 г
  • олио - 45 г
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 щипка
  • козе прясно мляко - 250 мл + 3 с.л. за намазване
  • лимон - 2 бр.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се изваждат от хладилника и се оставят на стайна температура, за да се стоплят.

Прясното мляко се затопля на телесна температура.

Свинската мас, маслото и олиото се разтопяват заедно.

Маята се натрошава в стъклена купа.

Прибавя се 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно.

Разбърква се много добре, като постепенно се прибавя прясното мляко при продължително бъркане.

Маята се оставя да шупне.

Захарта се прибавя към яйцата.

Разбърква се до пълното разтопяване на захарта.

Настъргва се кората на лимоните и се прибавя към яйцата.

Към яйцата се прибавя шупналата мая, смесената мазнина, ванилията и солта.

Разбърква се много добре.

Брашното се пресява и постепенно се прибавя към сместа при продължително бъркане.

Омесва се меко тесто.

Тестото за козунак се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 2 часа, докато удвои обема си.

След като тестото втаса, се омесва отново и се оформят фитили, от които се плете козунакът.

Козунакът се слага в тава върху хартия за печене.

Оставя се да втаса още 1 час на топло, покрит с кърпа.

Намазва се с жълтък и се поръсва със захар.

Пече се лимецов козунак на баба Александра по рецепта на Катето Евро в предварително загрята фурна 35 мин на 200 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: