Начин на приготвяне
Рецептата за ашуре по рецепта на баба е от пловдивското село Труд.
1. Житото се измива добре на течаща вода.
2. Житото се слага с водата (съотношение 1:4) и кардамона (зрънцата се вадят от шушулките и се стриват в хаванче на прах) в тенджера и се оставя да кисне 2-3 часа в тази вода, а после се слага на котлона и се вари в същата вода на тих огън, като се разбърква периодично.
3. Когато житото се свари, с помощта на пасатор се пасира, но НЕ да се получи гладка смес, а част от житните зрънца да останат цели. Ако водата е извряла, се добавя малко, за да може да се пасира.
4. Към житото добавяме захарта и още 500 мл гореща вода (според инструкциите на пакатчето с нишесте). В други 200 мл вода се разтваря нишестето и се добавя към житната смес.
5. Добавяме и нарязаните на ситно кайсии, стафидите и натрошените не много ситно орехи. Бъркаме непрекъснато, докато се свари нишестето (5 минути).
6. В купички, които са предварително намокрени със студена вода, разпределяме ашурето и го оставяме да се охлади.
7. Баба поднасяше ашурето в купичка, като слагаше по малко сироп (1 с.л.), поръсваше още малко с натрошени орехи и с нарязани плодове.
За моята декорация обърнах ашурето върху дъска, нарязах го на по-елегантни парченца, гарнирах с райска ябълка, полях с домашен сироп от вишня (ашурето по рецепта на баба се съчетава много добре с по-кисели сиропи) и поръсих с натрошени орехи.