Начин на приготвяне
Първо, пресяваме брашната.
Поставяме затопленото прясно мляко, разтопеното кокосово масло, олиото, стафидите и есенциите в купата на хлебопекарната.
Разбиваме двете яйца със захарта в отделен съд и ги добавяме към останалите съставки. Накрая добавяме брашната, в които правим кладенче, и поставяме маята.
Включваме хлебопекарната на режим за месене на тесто. Оставяме машината да меси около 30 минути. По ваша преценка можете да добавите още малко брашно. Това тесто не е като останалите типични за козунак.
По-тъмно е с карамелен цвят поради включването на кафявата захар и e тежко и лепкаво! Необходимо му е повече време за втасване (4-5 часа на топло) заради кокосовото масло и брашно.
Не бухва много, а само удвоява обема си.
След като извадим тестото от уреда, го поставяме в кръгла форма за печене (диаметър 24 см в случая), чието дъно покриваме с пергаментова хартия, за около час, покрито отгоре с фолио.
След което го оформяме с намазани с олио ръце във вид на козунак върху плот, поръсен с малко брашно, за да не залепва, и го връщаме пак във формата да втасва, докато удвои обема си, покрито с фолио.
След което го мажем с третото разбито яйце и поръсваме със захар и филирани бадеми.
Печем в предварително загрята фурна до 170-160 °C до суха клечка за около 40 минути.
Да Ви е сладко с моя козунак с кокосов привкус!
Коментари