Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак в хлебопекарна с кокосов орех и стафиди

Козунак в хлебопекарна с кокосов орех и стафиди

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Козунак в хлебопекарна с кокосов орех и стафиди
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 5
26/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
130 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
170 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (размер М) 2 бр. жълтъци се отделят за намазване
  • захар - 400 г + 100 г за поръсване
  • краве масло - 100 г
  • олио - 50 мл
  • ванилия - 3 бр.
  • ракия - 1 с.л. домашна
  • прясно мляко - 350 мл
  • суха мая - 11 г
  • брашно за козунак - 1 - 1.100 кг
  • кокосов орех - 1/2 бр. пресен
  • какао - 1 с.л.
  • стафиди - 150 г
  • млечен шоколад - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлебопекарната е голямо улеснение за месенето на козунаци. Пригответе всички продукти предварително и оставете на стайна температура поне 30 мин.

Накиснете стафидите във вода (около 30 мин), за да омекнат.

Кокосовия орех блендирайте заедно с кокосовата вода и към получената кокосова паста прибавете какаото и разбъркайте.

Разбийте яйцата със захарта на пяна (ползвайте миксер за целта). Към яйчената смес прибавете прясното мляко, ванилията, олиото, ракията и продължете с разбиването не повече от минута.

Изсипете сместа в контейнера на хлебопекарната. Изсипете 1 кг брашно и прибавете маята. Настройте хлебопекарната на програма Тесто. Моята е с голям капацитет, но ако вашата е по-малка - намалете количеството на продуктите! Ако тестото е лепкаво, добавете още малко брашно, за да се получи козуначено тесто, леко еластично. Когато машината започне да меси на по-бързи обороти, постепенно добавяйте размекнатото масло, за да стане козунакът на конци.

След приключваме на програмата извадете тестото върху намаслен плот.

Помещението трябва да е топло.

Оформянето е по желание. Оформете фитили. В половината от тях сложете стафиди, а в другата половина кокоса с какаото. В кокосовата смес аз прибавих и накълцан шоколад.

От посочените продукти се получиха 6 бр. козуначета. От същото тесто може да отделите за направа на кифлички и други великденски печива по ваше усмотрение.

Оставете козунаците да втасат. Намажете с жълтък и поръсете с навлажнена кристална захар.

Поставете във фурната и печете на 160 градуса до златисто около 40 мин.

След като изстинат великденските козунаци опаковайте във стреч фолио и съхранявайте на хладно.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: