Начин на приготвяне
Яйцата със захарта се разбиват 10 минути, брашното с бакпулвера се пресяват и добавят постепенно, разбъркват се с шпатула, за да не спадне сместа.
Пече се на 180 градуса на вентилатор в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.
Готовия блат се разделя на две.
За ягодовото кули ягодите се посипват със захарта. Оставят се за няколко часа, за да си пуснат сока. Сваряваме на котлона до сгъстяване.
Следва приготвянето на сместа за парфето. Сметаната с пудрата захар се разбива за кратко, не трябва да става гъст крем, добавя се заквасената сметана. От тази смес се отделят около 150 г за покриване на горния блат и шприцоване на вафлена кофичка. Към останалата част се добавя ягодовото кули и прясното мляко. Трябва да стане пухкава смес, към която се добавя приготвения по описание на опаковката желатин.
В ринг, обвит с ацетатна лента, се слага единият блат, сиропира се с подсладено прясно мляко. Върву блата се изсипва готовата смес от парфето.
Ягодите се измиват, подсушават и се набождат в сместа. Отгоре се заглажда и се поставя вторият блат, който също се сиропира. Прибира се в хладилника за 2 часа или във фризера за около час.
Отгоре се измазва със заделената част от сметаната.
Кувертюрът се разтопява в микровълновата, добавя се сметаната, разбърква се до хомогенизиране и се залива отгоре. Оставя се отново в хладилника.
Приготвя се масленият крем. Маслото се разбива на максимална мощност за 5 минути до побеляване, добавя се на три пъти кондензираното мляко и разбиването продължава още 10 минути до получаване на пухкав крем.
Оцветява се с боички и се шприцова върху шоколадовата повърхност.
Вафлената кофичка за сладолед се разрязва на две части, които се поставят върху блата симетрично, декорира се със сладкарска сметана.
Ягодите и черешите се набождат около кофичките.
Плодовото парфе с много шоколад и маслени цветя е чудно!