Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Мраморен чийзкейк с ягода и лайм

Мраморен чийзкейк с ягода и лайм

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мраморен чийзкейк с ягода и лайм
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
38 мин.
Порции
12
"Разкошен чийзкейк с лайм, който ще очарова всички, които го видят и опитат"

Необходими Продукти

  • Блат
  • бисквити - 200 г с канела
  • масло - 100 г меко
  • Чийзкрем
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 300 г
  • захар - 190 г
  • ягоди - 160 г
  • желатин - 3 ч.л.
  • лайм - 1 бр.
  • лимонов сок - 20 мл
  • нишесте - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата смелете в блендер бисквитите заедно с мекото масло и ги разстелете в кръгла тавичка с откопчаващо се дъно (24 см.) Притиснете с обратната страна на лъжица, за да заравните и да стане блатът компактен.

Сложете в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Това ще направи бисквитения блат неустоимо хрупкав.

Оставете да изстива и се заемете с крема.

Първо направете соса от ягоди, който също ще бъде част от пълнежа и ще направи мраморния ефект.

Сложете на котлона почистените и нарязани ягоди със сока от лимон, 1-2 лъжици вода, нишестето и 60 грама от захарта. Бъркайте на умерен огън около 10 минути, след това пасирайте и добавете хидратирания желатин (само 2 и 1/2 лъжички). Него трябва да го сложите на етап, когато температурата е спаднала до около 80 градуса. Разбъркайте и оставете настрана.

Разбийте 200 мл от сметаната със 30 мл от прясно изцеден сок от лайм. Приберете в хладилника.

В добре подсушената кана на блендера сложете останалата захар с кората на лайма, много фино обелена, така че да няма бели части. Пуснете двете съставки да се смелят и се получи една силно ароматна пудра захар.

Към нея сложете останалите 100 мл сметана и загрейте много леко до 80 градуса. Сложете останалия желатин, разбъркайте и добавете маскарпонето. Хубаво разбийте сместта до получаване на пухкав крем.

Добавете и разбитата лимонова сметана разбърквайки със силиконова шпатула докато се усвои от крема.

Сипете сместа върху изстиналия блат и залейте равномерно с ягодовия сос. С дървено шишче или обратната страна на лъжица, направете произволни движения така че да се получи мраморен ефект.

Приберете чийзкейка в хладилник, за да стегне за няколко часа (поне 4).

Мраморният чийзкейк с ягода и лайм е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Много ефектно изглежда!
04.05.2022 18:40
1