Начин на приготвяне
За блата смелете в блендер бисквитите заедно с мекото масло и ги разстелете в кръгла тавичка с откопчаващо се дъно (24 см.) Притиснете с обратната страна на лъжица, за да заравните и да стане блатът компактен.
Сложете в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Това ще направи бисквитения блат неустоимо хрупкав.
Оставете да изстива и се заемете с крема.
Първо направете соса от ягоди, който също ще бъде част от пълнежа и ще направи мраморния ефект.
Сложете на котлона почистените и нарязани ягоди със сока от лимон, 1-2 лъжици вода, нишестето и 60 грама от захарта. Бъркайте на умерен огън около 10 минути, след това пасирайте и добавете хидратирания желатин (само 2 и 1/2 лъжички). Него трябва да го сложите на етап, когато температурата е спаднала до около 80 градуса. Разбъркайте и оставете настрана.
Разбийте 200 мл от сметаната със 30 мл от прясно изцеден сок от лайм. Приберете в хладилника.
В добре подсушената кана на блендера сложете останалата захар с кората на лайма, много фино обелена, така че да няма бели части. Пуснете двете съставки да се смелят и се получи една силно ароматна пудра захар.
Към нея сложете останалите 100 мл сметана и загрейте много леко до 80 градуса. Сложете останалия желатин, разбъркайте и добавете маскарпонето. Хубаво разбийте сместта до получаване на пухкав крем.
Добавете и разбитата лимонова сметана разбърквайки със силиконова шпатула докато се усвои от крема.
Сипете сместа върху изстиналия блат и залейте равномерно с ягодовия сос. С дървено шишче или обратната страна на лъжица, направете произволни движения така че да се получи мраморен ефект.
Приберете чийзкейка в хладилник, за да стегне за няколко часа (поне 4).
Мраморният чийзкейк с ягода и лайм е готов.
Коментари