Начин на приготвяне
Тесто за щрудела: Брашното и солта се пресяват. Добавя се зехтинът и достатъчно брашно за получаване на твърдо тесто. Трябва да се получи гладко и еластично тесто.
Плънка: Тиквичките, аспержите и грахът се варят в подсолена, вряща вода около 5 мин и се изцеждат добре. Лукът се запържва в зехтина, докато омекне. Прибавят се полусварените зеленчуци и гъби за около 5 мин.
Добавят се магданозът, солта и черният пипер. Оставя се да изстине. Добавят се 2-те яйца и се бърка добре. Фурната се загрява предварително се загрява фурната до 180 градуса. Тестото се разточва на четириъгълник. Разбива се и третото яйце и с четчица се маже тестото.
Зеленчукова смес се разстила по тестото, като се оставя около 2 см от краищата непокрити. Тестото се навива по дължина на солено руло. Краищата се запечатват добре.
Соленият щрудел се прехвърля в тавата за печене и се маже с останалото яйце. Пече се около 20-30 мин., или докато промени цвета си в златист.
Щрудел със зеленчуци - ако ви е омръзнал класическият щрудел с ябълки и искате да опитате нещо ново.