Начин на приготвяне
Зеленчуците се измиват старателно, морковите се обелват и нарязват на кръгчета, тиквичките без да се белят се нарязват на едри парчета.
Патладжаните също не се белят, нарязват се на едро и се посоляват със сол, за да им се изцеди горчивият сок.
След като минат 15 минути се измиват под течаща вода и изцеждат в гевгир. Лукът се нарязва на ситно, чесъна на едри парчета.
Тавичката, в която ще се пече рататуят, се поръсва обилно със зехтин или олио, всички зеленчуци се изсипват в нея, поръсват се със сол, черен пипер, стритата чубрица, мащерка, лют червен пипер (или едро смлени сухи люти чушки), отново мазнина и се разбъркват хубаво.
Ястието се пече в умерено загрята фурна около 20-30 минути, като от време на време се разбърква с дървена лъжица.
Може да се сервира веднага, но охладено е още по-вкусно. По желание след изваждане от фурната, може да го наръсите щедро със ситно накълцан магданоз.
Зеленчуците по селски са много вкусни!
Коментари