Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача със спелта

Фокача със спелта

Фокача със спелта
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Фокача със спелта, за която винаги имаме място"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 350 г
  • вода - 220 мл
  • сол - 1/2 ч.л. хималайска
  • мая - 10 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • още
  • зехтин - 2 с.л.
  • маслини - 5 бр.
  • босилек - няколко листа пресен
  • пармезан - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното от спелта и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче в средата.

Налейте леко затоплена вода и натрошете маята. Добавете също и захарта.

Разбъркайте леко и покрийте съда с кърпа. Оставете за 10 минути.

След това прибавете 3 лъжици зехтин и замесете меко тесто, което не се лепи.

Оформете го на топка и поставете в купа, покрито с фолио за 40-50 минути.

Втасалото тесто разстелете върху хартия за печене, предварително намазана с малко зехтин или олио.

Дебелината трябва да е около 1 см.

Това количество тесто е достатъчно за фокача в тава с диаметър 30 см.

С пръсти направете малки вдлъбнатини в тестото, след което полейте със струйка зехтин.

Фокачата гарнирах с малко настърган пармезан, нарязани на ситно маслини и листенца пресен босилек.

Оставете отново да втаса за 15 минути, а през това време загрейте фурната на 200 градуса.

Изпечете Фокачата с брашно от спелта в загрята фурна за 20 минути. Получава се вкусен и здравословен хляб!

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: