Начин на приготвяне
Пресейте брашното от спелта и добавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче в средата.
Налейте леко затоплена вода и натрошете маята. Добавете също и захарта.
Разбъркайте леко и покрийте съда с кърпа. Оставете за 10 минути.
След това прибавете 3 лъжици зехтин и замесете меко тесто, което не се лепи.
Оформете го на топка и поставете в купа, покрито с фолио за 40-50 минути.
Втасалото тесто разстелете върху хартия за печене, предварително намазана с малко зехтин или олио.
Дебелината трябва да е около 1 см.
Това количество тесто е достатъчно за фокача в тава с диаметър 30 см.
С пръсти направете малки вдлъбнатини в тестото, след което полейте със струйка зехтин.
Фокачата гарнирах с малко настърган пармезан, нарязани на ситно маслини и листенца пресен босилек.
Оставете отново да втаса за 15 минути, а през това време загрейте фурната на 200 градуса.
Изпечете Фокачата с брашно от спелта в загрята фурна за 20 минути. Получава се вкусен и здравословен хляб!
Бон апети!