Начин на приготвяне
За предварителната закваска натрошете маята при топлото, но не горещо мляко. Сипете лъжица захар и брашната и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте и оставете за 15 минути хубаво да шупне.
Смесете двата вида брашно в купа като бялото може да пресеете.
Направете в средата кладенче и в него сипете шупналата мая с течността, леко разбитите две яйца + жълтъка на третото, захарта (много фин кристал), разтопената мас и олиото, капачка ром и джин, ванилията и цитрусовите кори.
Замесете козуначено тесто като малко по малко добавяте и маслото - много меко, почти разтопено. Ако много ви лепне, си поръсвайте брашно без да прекалявате.
За да омеся едно такова тежко тесто, аз редувам поръска с брашно и после малко олио и така успявам да измеся без да ми лепне много. Но за да се спести време и усилия, може да се използва миксер с приставки за тесто или кухненски робот.
Тестото е готово, когато е станало гладко и еластично.
Сложете го в купата, предварително намазнена, и оставете за 50 минути в топло помещение да удвои обема си.
Във втасалото тесто вече трябва да се виждат добре изразени глутенови връзки.
Премесете го за минута и разделете на две равни части (за два козунака), а всяка от тях на още три.
Върху намазнен плот с длани разстелете едно от парчетата тесто и намажете със шоколад. Завийте на тънко руло и леко разтеглете на фитил. Направете така и с останалите.
Сплетете три по три фитила на две козуначени плитки и ги сложете в намазнена или покрита с хартия за печене тава.
Покрийте тавата с кърпа или прозрачно фолио и оставете да втасва около 2 часа или докато козунаците с шоколад бухнат добре.
Намажете ги с разбит белтък, поръсете с навлажнена с джин захар и пъхнете във предварително загрята на 160 градуса фурна.
Печете козунаците около 35 минути или до тъмно златист загар, като през последните минути е добре да сложите пласт алуминиево фолио отгоре, за да не загаря.
Охладете върху решетка и нарежете козунака с брашно от спелта и шоколад.
Те по нищо няма да отстъпват на обикновените, които са само от бяло брашно. Имат си и конци, както и автентичния вкус, допълнен с шоколада за разнообразие.
Да ви е сладко!