Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с брашно от спелта и лимец

Фокача с брашно от спелта и лимец

Фокача с брашно от спелта и лимец
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Уникално вкусна, пухкава и пълна с въздушни балончета фокача с брашно от спелта и лимец"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 350 г
  • брашно от лимец - 150 г пълнозърнесто
  • мая - 10 г прясна
  • мед - 1 ч.. л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 420 г топла
  • зехтин - 1 с.л.
  • ЗА ГАРНИРАНЕ
  • маслини
  • сушени домати
  • розмарин
  • песто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно в голяма купа и прибавете солта. Разбъркайте.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и и меда.

Прибавете ги към брашното заедно с лъжица зехтин и разбъркайте добре.

Получава се гъсто и лепкаво тесто.

Покрийте купата с фолио и оставете да престои 15-20 минути.

След това с навлажнени ръце направете няколко разтягания и прегъвания на тестото.

Отново покрийте купата и изчакайте още 20 минути.

Повторете разтяганията отново и намажете тестото за фокача в малко зехтин. Този път оставете да втаса за 1.5 часа.

Покрийте тава с хартия за печене и я намажете със зехтин.

Прехвърлете тестото в тавата и го прегънете от всички краища, да се получи нещо като плик.

Обърнете тестото с прегъната част надолу и го разтеглете внимателно, за да заеме по голямата част от тавата, след което го покрийте с фолио и оставете да втаса за още 1 час.

Щом това време мине, поръсете фокачата със струйка зехтин и гарнирайте според вкуса ви.

Сложете фокача с брашно от спелта и лимец да се пече в загрята фурна на 230°С за 20-25 минути до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: