gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Коприва»Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)

Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5186k1k2k
Супа от коприва по древна рецепта (силна за организма)
Снимка: Ivi Vacca
1 / 2
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Изпитана рецепта за здравословна копривена супа"

Необходими Продукти

  • коприва - 5 шепи или 200 г (1 торбичка)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • домати - 2 с.л. от консерва или 2 домата
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • олио - 6 с.л. или повече на вкус
  • ориз - 3 с.л. или булгур, лимец
  • Подправки по избор
  • черен пипер
  • магданоз
  • сминдух
  • За сгъстяване
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • жълтъци - 2 br.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме копривата и откъсваме само листата от стеблото с ножица или с ръкавици. Използваме само листата на копривата! Стъблата често са твърди и жилави.

Копривата се измива добре и се попарва във вряла вода за около 5 минути на котлона. Така копривата запазва красивия си зелен цвят.

Изважда се и се оставя да се охлади, след което се нарязва на малки късчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в олио (зехтин) или мазнина по избор. Маслото може да бъде, каквото харесвате, основното е да няма силен аромат. Можете да използвате гхи, тогава вкусът на готовата супа ще има лека кремообразна нотка.

Щом е готов, се добавя и червеният пипер за съвсем кратко време, за да не изгори.

Морковът се нарязва на малки кубчета и заедно с лука и копривата се слагат в тенджерата да се варят 20 минути.

Добавят се оризът или булгур, лимец, каквото ви допада, добавят се магданоз, доматите и черният пипер.

В края се добавя ситно нарязан чесън.

След двайсетина минути се сгъстява вкусната супа от коприва, като в купичка се смесват жълтъците с киселото мляко. Добавяме ги към горещата чорба и разбъркваме, оставяме за две-три минути на среден котлон.

Сервирайте по желание с още малко зехтин и се насладете на вкусна пролетна чорба от коприва.

За вегетариански вариант сгъстете копривената чорба с няколко лъжици размито в чашка бяло брашно.

Можете да сгъстите тази пролетна чорба и само с брашно, без да добавяте ориз или булгур. Опитайте и двата варианта.

Желая Ви добър апетит с тази полезна супа от коприва по древна рецепта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: