Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Суперпухкави домашни мъфини

Суперпухкави домашни мъфини

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Суперпухкави домашни мъфини
Снимка: Ivelina
2 / 3
23/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Пухкави домашни мъфини - бързи, вкусни, любими"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 1/3 ч.ч. 185 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • краве масло - 1/2 ч.ч. (1 пръчка/115 г), разтопено
  • захар - 1 ч.ч. (200 г) гранулирана
  • яйца - 2 големи стайна температура
  • екстракт ванилия - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (120 мл)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ваниловите мъфини са лесни за приготвяне, но има едно правило, което може да ги направи или развали: да разбърквате поотделно сухите и мокрите съставки, колкото сърцето ви желае, но след като се комбинират, трябва да разбивате само докато се комбинират.

Всички мъфини са най-добри, когато са прясно направени, но могат да бъдат плътно опаковани в пластмаса или да се съхраняват в херметически затворен контейнер за ден-два.

Загрейте фурната до 180°C. Застелете формата за мъфини с подложки за кексчета. Заделете.

В средна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Заделете.

В стоящ миксер, снабден с приставка лопатка, разбийте заедно маслото и захарта на средна скорост до бяло и пухкаво, около 3 минути.

Изстържете стените и дъното на купата, ако е необходимо. На средна скорост разбийте яйцата едно по едно, като разбиете добре след всяко яйце.

Добавете екстракт от ванилия и разбийте до смесване. С миксера на ниска скорост добавете половината от сухите съставки и разбийте само докато се комбинират.

Добавете млякото и разбийте до смесване. Добавете другата половина от сухите съставки и разбийте бавно или разбъркайте с шпатула само на ръка, докато се комбинират. Не прекалявайте със смесването – колкото по-малко смесвате, толкова по-лека ще бъде сместа за сладкишите.

Разпределете тестото равномерно между чашите, като ги напълните на около 3/4. Печете 15-20 минути (или 8-10 минути, ако правите мини кексчета), докато клечката за зъби, поставена в центъра, излезе чиста или само с няколко влажни трохи.

Оставете кексчетата да престоят 10 минути, след това извадете суперпухкави домашни мъфини от тавата и оставете да изстинат напълно върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: