Начин на приготвяне
Ваниловите мъфини са лесни за приготвяне, но има едно правило, което може да ги направи или развали: да разбърквате поотделно сухите и мокрите съставки, колкото сърцето ви желае, но след като се комбинират, трябва да разбивате само докато се комбинират.
Всички мъфини са най-добри, когато са прясно направени, но могат да бъдат плътно опаковани в пластмаса или да се съхраняват в херметически затворен контейнер за ден-два.
Загрейте фурната до 180°C. Застелете формата за мъфини с подложки за кексчета. Заделете.
В средна купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Заделете.
В стоящ миксер, снабден с приставка лопатка, разбийте заедно маслото и захарта на средна скорост до бяло и пухкаво, около 3 минути.
Изстържете стените и дъното на купата, ако е необходимо. На средна скорост разбийте яйцата едно по едно, като разбиете добре след всяко яйце.
Добавете екстракт от ванилия и разбийте до смесване. С миксера на ниска скорост добавете половината от сухите съставки и разбийте само докато се комбинират.
Добавете млякото и разбийте до смесване. Добавете другата половина от сухите съставки и разбийте бавно или разбъркайте с шпатула само на ръка, докато се комбинират. Не прекалявайте със смесването – колкото по-малко смесвате, толкова по-лека ще бъде сместа за сладкишите.
Разпределете тестото равномерно между чашите, като ги напълните на около 3/4. Печете 15-20 минути (или 8-10 минути, ако правите мини кексчета), докато клечката за зъби, поставена в центъра, излезе чиста или само с няколко влажни трохи.
Оставете кексчетата да престоят 10 минути, след това извадете суперпухкави домашни мъфини от тавата и оставете да изстинат напълно върху решетка.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни сполучливи мъфини като тези шоколадови мъфини или нашите чудни козуначени мъфини.