Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнозърнеста бъркана пита със сирене

Пълнозърнеста бъркана пита със сирене

Пълнозърнеста бъркана пита със сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Бъркана пита със сирене - идеална за закуска"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл топла
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • олио - 5 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 равна с.л.
  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • сирене - 200 г натрошено
  • пълнозърнесто брашно - 250 г
  • бяло брашно - 300 - 350 г
  • сусам
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусна топла пита със сирене, без месене - само се бърка тестото.

В купа се смесват двата вида брашно и се оформя кладенче. Аз слагам брашно на око, не съм теглила, така че брашното е само за ориентир.

Маята се активира в топла вода със захарта и 2 с.л. брашно, добавят се яйцата, като се отделя един жълтък за намазване.

Прибавя се сол, олио, натрошено сирене и разбъркваме добре да се получи гъсто тесто, не се меси.

В тава върху хартия за печене сипете и заравнете. Оставете да почине 20 минути, после намажете с разбит жълтък с 1 ч.л.кисело мляко и поръсете сусам.

Разпределете малки парчета масло и печете в загрята фурна на 180 градуса до златиста коричка - около 25-30 минути.

Изважда се, покриваме за 5 минути с кърпа, а после се нарязва и хапваме с цялото семейство!

Пълнозърнестата бъркана пита със сирене е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А киселото мляко в тестото предполагам се слага,т.к. не е упоменато
11.11.2023 17:30