Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнозърнеста пита с кашкавал

Пълнозърнеста пита с кашкавал

Пълнозърнеста пита с кашкавал
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
01/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Питка с много семена и кашкавал, от която всеки иска да си отчупи едно голяяямо парче"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • хладка вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 - 3 ч.ч.
  • кашкавал - 50 г
  • яйце - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята в 100 мл хладка вода със захарта и оставяме да бухне. В тава смесваме двата вида брашно и сипваме маята, олиото, останалата вода, солта и замесваме средно меко тесто. Оставя се 1 час да втаса покрито с фолио.

Отделят се две малки топки, една средна и една голяма. Първата малка се оформя на топка, втората се разточва и нарязват малки ленти, които се сплитат като мрежа върху топчето и поставяме в средата на намаслена и набрашнена тавичка.

Останалата част се ползва за пълнеж, листенца и звездичка. Средната се разточва на елипса, нарязват се ленти по 1 см и се сплита като мрежа. Краищата се подвиват отдолу, така че мрежата да е отгоре и като венец се поставя край топчето в средата.

Голямото топче тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме с настърган кашкавал.

Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме с разреза нагоре. Отрязаното парче от края се оставя за розичка.

Разточваме останалото тесто, изрязваме листа, звездичка и малки рулца за пълнеж. Намазваме питката с разбит жълтък с малко олио, поръсваме семена.

Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути.

Пълнозърнестата пита с кашкавал е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: