Начин на приготвяне
В купа се сипват прясното мляко и водата, затоплят се в микровълновата за минута.
Маята се разтваря заедно със захарта и брашното и се оставят за 20 минути, за да шупне сместа.
В купата на миксера се разбиват яйцата с киселото мляко, олиото, кондензираното мляко и активираната смес с маята. Добавя се предварително пресятото брашно. Омесва се меко тесто, към което се добавя мекото масло.
Тестото се изсипва на плота и се доомесва, докато се получи гладко и нелепнещо на допир.
Намазва се с олио и се оставя в купата покрита с фолио, докато удвои обема си.
В тава с диаметър 28 см, покрита с хартия за печене, се оформя по желание погачата, като всеки модул се намазва с масло.
Готовата оформена погача се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко. Поръсва се с микс от семена.
Фурната се включва предварително на 50 градуса на горен и долен реотан. В момента на слагане на погачата във фурната, градусите се увеличават на 160 и се пуска само долния реотан.
След като погачата стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор. Проверява се с шишче, готова е когато не оставят следи от тесто по него.
От фондан се оформят цветя и сърчица и се закрепват с белтък върху повърхността на погачата.
Сладката погача за сватба е готова.
Коментари