Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и добавете към него захарта и ванилията. Разбъркайте леко и направете кладенче в средата. Към кладенчето се добавя 1/2 кубче прясна мая, която е разтворена в 1/2 ч.ч. хладка вода.
Смесете в подходящ съд лимонадата и олиото и започнете да ги наливате на тънка струйка към брашното, като разбърквате. След това добавете и яйцето, настърганата ябълка и натрошените лешници. Замесете тесто. Месете поне 10 минути. Трябва да получите не много твърдо тесто.
Покрийте го с кърпа и го оставете на топло за поне 2 часа, за да удвои обема си.
След това го разточете на голяма правоъгълна кора с дебелина около 5 мм. Разтопете маслото на котлон и добавете към него меда. Щом се смесят добре, отстранете от огъня. С получената смес намажете кората и я навийте на руло. Рулото нарежете на на 15-16 парчета (режете с лек наклон).
Застелете голяма кръгла тава с хартия за печене и подредете парчетата в нея, като се постарайте да направите цвете. След това покрийте тавата и оставете на топло за още 30 мин.
Загрейте фурната на 170 градуса и пъхнете погачата в нея. Печете за 25 мин., след което извадете и намажете обилно с 1 жълтък. Върнете във фурната и допечете за още 15-20 мин.
Коментари