Начин на приготвяне
В купа се сипва прясното мляко и затопля в микровълновата за минута.
Маята се разтваря заедно със захарта и брашното и се оставят за 20 минути, да шупне сместа.
В купата на миксера се разбиват яйцата с киселото мляко, кефира, олиото, сока от лимона, фанта портокала, кондензираното мляко и активираната смес с маята.
Добавя се предварително пресятото брашно. Омесва се меко тесто, към което се добавя мекото масло. Тестото за питката се изсипва на плота и се доомесва, докато се получи гладко и не лепнещо на допир.
Намазва се с олио и се оставя в купата, покрита с фолио, докато удвои обема си.
В тава с диаметър 36 см, покрита с хартия за печене, се оформя по желание погачата, като всеки модул се намазва с масло. Готовата оформена погача се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко. Поръсва се с микс от семена.
Фурната се включва предварително на 50°C на горен и долен реотан. В момента на слагане на погачата във фурната градусите се увеличават на 160 и се пуска само долният реотан. След като празничната погача стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор. Проверява се с шишче - готова е, когато не оставят следи от тесто по него.
От фондан се оформят цветя и сърчица и се закрепват със сладкарско лепило върху повърхността на погачата, когато е напълно изстинала.
Горчиво на младоженците и да им е сладко с тази красива погача за сватба.