Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Красива погача за сватба

Красива погача за сватба

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Красива погача за сватба
Снимка: Дони Ники
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Горчиво на младоженците и да им е сладко с тази красива погача за сватба"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване на погачата)
  • прясно мляко - 350 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 5 с.л. за активиране на маята
  • кондензирано мляко - 397 г
  • кисело мляко - 200 г
  • кефир - 200 мл
  • фанта портокал - 200 мл
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • олио - 75 мл
  • масло - 50 г
  • брашно - 1.600 кг приблизително
  • За намазване на модулите
  • масло - 60 г
  • За намазване отгоре
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • семена - микс за поръсване
  • фондан - бял за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва прясното мляко и затопля в микровълновата за минута.

Маята се разтваря заедно със захарта и брашното и се оставят за 20 минути, да шупне сместа.

В купата на миксера се разбиват яйцата с киселото мляко, кефира, олиото, сока от лимона, фанта портокала, кондензираното мляко и активираната смес с маята.

Добавя се предварително пресятото брашно. Омесва се меко тесто, към което се добавя мекото масло. Тестото за питката се изсипва на плота и се доомесва, докато се получи гладко и не лепнещо на допир.

Намазва се с олио и се оставя в купата, покрита с фолио, докато удвои обема си.

В тава с диаметър 36 см, покрита с хартия за печене, се оформя по желание погачата, като всеки модул се намазва с масло. Готовата оформена погача се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко. Поръсва се с микс от семена.

Фурната се включва предварително на 50°C на горен и долен реотан. В момента на слагане на погачата във фурната градусите се увеличават на 160 и се пуска само долният реотан. След като празничната погача стигне ръба на тавата, се включва и на горен реотан с вентилатор. Проверява се с шишче - готова е, когато не оставят следи от тесто по него.

От фондан се оформят цветя и сърчица и се закрепват със сладкарско лепило върху повърхността на погачата, когато е напълно изстинала.

Горчиво на младоженците и да им е сладко с тази красива погача за сватба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: