Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Лятна торта с маскарпоне и сметана

Лятна торта с маскарпоне и сметана

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Лятна торта с маскарпоне и сметана4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Лятна торта Свежест - не може без изкушения като това"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • ванилия - 1 пакетче
  • фанта портокал - 200 мл или мляко, чай
  • брашно - 270 г
  • какао - 30 г
  • олио - 200 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • Крем
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • маскарпоне - 250 г
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудра захар - 170 г
  • Между блатовете
  • ягодово сладко - 4 с.л.
  • швейцарския крем
  • белтъци - 160 г
  • захар - 400 г кристална
  • масло - 200 г
  • кондензирано мляко - 200 г
  • гелова боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност за 10 минути, следват олиото и течността, която сте избрали, разбива се още минута. Добавя се ванилията (сложих течна есенция портокал).

Прибавят се сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвера, които се пресяват предварително.

Разбъркват се внимателно. Сместа сипах в тавата на фурната, покрита с хартия за печене. Пече се на 160°C на вентилатор до суха клечка (около 40 минути).

Крем за намазване

Сладкарската сметана се развива с пудрата захар до готовност, добавят се маскарпонето и заквасената сметана, разбиват се за кратко - 1-2 минути.

За маслените цветя швейцарски меренг

На водна баня белтъците със захарта се разбиват до достигане на 67 г или докато се разтопи захарта. Разбива се с миксера до твърди пикове, това отнеме около 10 минути.

Мекото масло се разбива с миксера за 5 минути до побеляване.

Добавя се на тънка струйка кондензирано мляко, бъркането продължава общо 10-12 минути.

Следва смесването на двете смеси до хомогенизиране.

Сглобяватето на уникалната сметанова торта става по следния:

С ринг се изрязват 3 блата (аз изрязах на части блата и сглобих, когато се измаже с крем, нередностите се скриват).

На подложка се слага малко от сметановата смес, за да залепне блатът (не се сиропира, защото блатът е много крехък).

Намазва се с крем, слагат се 2 с.л. сладко от ягоди, отгоре се поставя следващия блат, отново се намазва с крем и отгоре се сипва сладко от ягоди, отгоре се слага последният трети блат, който е от няколко части.

Измазва се добре с крем и лятната торта се оставя в хладилника за 30 минути.

С гелова боя се оцветява швейцарският крем и с руски накрайници се оформят лалетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: