Начин на приготвяне
Лозовите листа се изваждат от бурканите и се отцеждат.
Оризът се измива до бистра вода.
Пресният лук се почиства, измива и нарязва на ситно. Слага се в уок тиган. Прибавя се зехтина и се задушава 5 мин на силен котлон.
След като лукът се задуши, се прибавя оризът, който се запържва заедно с лука при продължително бъркане за 10 мин, след което се сваля от котлона.
Пресният джоджен се почиства от дръжките, измива се и листата се нарязват на ситно.
Мащерката си измива и се почиства от клонките.
Пресният див чесън се измива и нарязва на ситно с дръжките.
След като оризът се свали от котлона, се прибавят свежите подправки, солта и пиперът микс.
Разбърква се много добре и плънката се оставя да изстине.
С изстиналата плънка се навиват от всяко листо сарми, които се подреждат в тенджера под капак, на дъното на която са наредени лозови листа.
След като сармите се наредят в тенджерата, отгоре се нареждат лозови листа.
Залива се с 7 ч.ч. вода.
Пекат се лозовите сармички се в предварително загрята фурна под капак 20 мин след завиране.
Сервират се лозови сарми с мащерка и див чесън с пресен чесън.
Коментари