Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с мащерка и див чесън

Лозови сарми с мащерка и див чесън

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лозови сарми с мащерка и див чесън
Снимка: Мария Божилова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Апетитни лозови сармички, които сме нетърпеливи да опитаме"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 2 буркана
  • ориз - 2 ч.ч.
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - 3 стръка пресен
  • див чесън - 10 стръка пресен
  • мащерка - 5 клонки прясна
  • зехтин pomace - 100 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • пипер микс - 3 щипки
  • вода - 7 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се изваждат от бурканите и се отцеждат.

Оризът се измива до бистра вода.

Пресният лук се почиства, измива и нарязва на ситно. Слага се в уок тиган. Прибавя се зехтина и се задушава 5 мин на силен котлон.

След като лукът се задуши, се прибавя оризът, който се запържва заедно с лука при продължително бъркане за 10 мин, след което се сваля от котлона.

Пресният джоджен се почиства от дръжките, измива се и листата се нарязват на ситно.

Мащерката си измива и се почиства от клонките.

Пресният див чесън се измива и нарязва на ситно с дръжките.

След като оризът се свали от котлона, се прибавят свежите подправки, солта и пиперът микс.

Разбърква се много добре и плънката се оставя да изстине.

С изстиналата плънка се навиват от всяко листо сарми, които се подреждат в тенджера под капак, на дъното на която са наредени лозови листа.

След като сармите се наредят в тенджерата, отгоре се нареждат лозови листа.

Залива се с 7 ч.ч. вода.

Пекат се лозовите сармички се в предварително загрята фурна под капак 20 мин след завиране.

Сервират се лозови сарми с мащерка и див чесън с пресен чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Чудесни!
31.05.2022 20:31
1
1
Покажи всички подкоментари