Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Усукан козунак с шоколадова плънка

Усукан козунак с шоколадова плънка

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5045k2k3k5
Усукан козунак с шоколадова плънка
Снимка: Мина Димитрова
1 / 4
08/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Усукан козунак с шоколадова плънка - не е нужно да е Великден, за да го приготвите"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • кристална захар - 80 г
  • брашно за козунаци - 350 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • топло прясно мляко - 100 мл
  • масло - 40 г разтопено
  • ванилия - 1 пакет (0.2 г)
  • За пълнежа
  • масло - 100 г
  • орехи - 50 г
  • натурален шоколад - 100 г
  • млечен шоколад - 100 г
  • За украса
  • филитирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер, докато се сгъсти и се получи светложълта, пухкава смес.

Брашното се пресява и към него се добавят маята и солта и се разбърква. Към тях се прибавя и яйчената смес, топлото мляко, разтопеното краве масло и ванилията.

Замесва се меко тесто, прехвърля се на плот и се меси няколко минути.

При нужда се ползва още малко брашно. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си. Втасалото тесто се разточва и се намазва с маслото.

Поръсва се с нарязаните на ситно шоколад и орехи и се завива на руло. Рулото се разрязва по дължина, като не се прекъсва от единия край и се увива около него, за да стане на плетеница.

Оставя се да втаса в кръгла форма, предварително застлана с хартия за печене.

Може да украсите козунака с филирани бадеми.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 40 минути. Проверявайте с дървено шишче дали е изпечен отвътре. Ако шишчето излезе без тесто, козунакът е готов.

След изпичане оставете да се охлади и извадете от формата. Поставете на решетка до пълното му охлаждане.

Усуканият козунак с шоколадова плънка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: