Начин на приготвяне
Разтворете маята със лъжичка от захарта във леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 5-10 минути.
Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. В него чукнете яйцата, заделяйки единия жълтък за намазване. Сложете захарта, алкохола, стърготините от цитрусите, шупналата мая и олиото.
Замесете тесто, добавяйки си по малко брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото трябва да е меко и в началото е доста лепкаво. Прехвърлете го на леко набрашнен плот и започнете да месите без да се тревожите, че лепне. Прибавяйте по малко от маслото в процеса, ако е нужно, ръсвайте и още брашно, без да прекалявате - лека полека ще получите еластично, пухкаво и нелепнещо тесто. Толкова е приятно на допир, че чак не ти се иска да спираш да го месиш. Аз го удрям и от 50 до 100 пъти в плота, ако желаете може да го направите и вие. Върнете в купата, покрийте със стреч филио (купата трябва да е голяма, за да има място да бухва) и отгоре сложете кърпа. Оставете на топло да втаса за 2 часа или до утрояване на обема му.
Втасалото тесто премесете още веднъж и разделете на три равни части. Всяка от тях разточете на тънка кора, намажете с масло и поръсете със смесените захар и смлени бадеми, навлажнени леко с анасоновият ликьор.
Завийте на тънки рулца и трите сплетете на плитка, оформяйки от нея пръстен. Намажете с разбития с малко олио жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми. Поставете в намаслена кръгла форма (около 23 см диаметър) и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. През последните 10 минути намалете фурната на 160 градуса.
Готовият козунак оставете да изстине върху решетка.
Да ви е сладко и Весели празници!
Коментари