Начин на приготвяне
Разтваряте маята (в купата, в която ще месите) в 100 мл от топлото мляко и едната супена лъжица захар. Разбърквате добре и оставяте на топло за 30 мин.
Отделете от яйцата 1 жълтък за намазване, другите ги разбийте леко и ги добавете при маята.
Останалото мляко разбъркайте със захарта и ванилията, добавете и него при маята. Сложете растителната мазнина, солта, кората и сока от лимона, и рома.
Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно и замесете гладко и еластично тесто.
Интегрирайте мекото масло на части в тестото за козунака. В намазнена купа оставете да втаса за около 1-2 часа (да удвои обема си). Както е в купата, с юмрук натиснете надолу и отново оставете козуначеното тесто да втаса 1 час.
За плънката разтопете около 30 г масло и добавете какао. Разбъркайте добре. Сплетеният козунак на снимката е с 4 фитила.
Разделете тестото на 3 или 4 топки и оформете фитили. Разточете на правоъгълник и намажете с четка от какаовата смес, като оставите борд от всички страни не намазан.
Поръсете със захар и завийте на руло. Сплетете козунака, сложете го в тавата/формата, в която ще печете, и оставете да втаса за още 30-40 мин.
Намажете с размит с няколко капки прясно мляко жълтък и наръсете със захар или ядки.
Печете козунака с какаова плънка в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин (при нужда сложете фолио). Готов е на принципа на сухата клечка.
Забележка:
Сложете съд с вода на дъното на фурната по време на печенето!