Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с какаова плънка

Козунак с какаова плънка

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018345138
Козунак с какаова плънка
Снимка: Ирина Колева
1 / 3
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • лимони - кората и сока на 1/2
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • меко масло - 30 г
  • растителна мазнина - 30 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • брашно за козунак - 500 г + още за доомесване
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • какао
  • краве масло - около 30 г
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряте маята (в купата, в която ще месите) в 100 мл от топлото мляко и едната супена лъжица захар. Разбърквате добре и оставяте на топло за 30 мин.

Отделете от яйцата 1 жълтък за намазване, другите ги разбийте леко и ги добавете при маята.

Останалото мляко разбъркайте със захарта и ванилията, добавете и него при маята. Сложете растителната мазнина, солта, кората и сока от лимона, и рома.

Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно и замесете гладко и еластично тесто.

Интегрирайте мекото масло на части в тестото за козунака. В намазнена купа оставете да втаса за около 1-2 часа (да удвои обема си). Както е в купата, с юмрук натиснете надолу и отново оставете козуначеното тесто да втаса 1 час.

За плънката разтопете около 30 г масло и добавете какао. Разбъркайте добре. Сплетеният козунак на снимката е с 4 фитила.

Разделете тестото на 3 или 4 топки и оформете фитили. Разточете на правоъгълник и намажете с четка от какаовата смес, като оставите борд от всички страни не намазан.

Поръсете със захар и завийте на руло. Сплетете козунака, сложете го в тавата/формата, в която ще печете, и оставете да втаса за още 30-40 мин.

Намажете с размит с няколко капки прясно мляко жълтък и наръсете със захар или ядки.

Печете козунака с какаова плънка в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин (при нужда сложете фолио). Готов е на принципа на сухата клечка.

Забележка:

Сложете съд с вода на дъното на фурната по време на печенето!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: