Начин на приготвяне
Затоплете водата и натрошете в нея маята. Прибавете 1 лъжица от захарта и 2-3 с. л. от брашното. Разбъркайте, за да се получи кашичка и покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира.
През това време пресейте брашното и добавете към него пшеничния грис и солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
След това прибавете останалата захар, олиото, 1 лъжица меко масло, киселото мляко, ванилията и сместа с маята.
Аз добавих и фино настъргана кора на 1/3 портокал за още по-добър вкус и аромат.
Може да добавите и 1 лъжица течен подсладител за повече сладост.
От посочените продукти замесете много меко тесто, което поставете в купа и покрийте с кърпа за 1 час или докато удвои обема си. Това ще зависи от топлината в помещението.
Готовото тесто разточете върху леко набрашнен плот на тънка правоъгълна кора с дебелина около 0.5 см.
Намажете я с меко масло (не разтопено) и поръсете с нарязан на малки кубчета шоколад.
След това нарежете на тънки ленти с ширина около 3 см.
Навийте всяка лента на руло и поставете във форми за мъфини, които предварително сте намазани с масло.
Покрийте мъфините с фолио и оставете отново да втасат за още 20 минути.
След това ги намажете със смес от жълтък и лъцица прясно мляко и поръсете със захар.
Сложете малките бриош питки да се пекат в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор за 20-25 минути.
Бриош мъфините с шоколад са готови!