Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря маята и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.
Брашното се пресява и към него се добавя солта. Разбърква се и се прави кладенче. В него се прибавя сместа с маята, предварително разбити 3 яйца и захарта (50 г). Ако желаете, може да добавите и няколко капки ванилов екстракт или 1-2 прахчета ванилия.
От тези продукти се замесва меко и леко лепкаво тесто. Накрая се добавя на части мекото масло и се меси до пълното му усвояване. Меси се в продължение на 10 минути.
Тестото се оформя на топка и се поставя в купа, покрито със стреч фолио на топло, за поне 1 час - до удвояване на обема. Може да затоплите фурната на 30-40 градуса и да сложите вътре тестото на леко отворена врата. По този начин времето за втасване ще е по-кратко.
След като тестото е удвоило обема си, се премества и разделя на две равни части.
Върху набрашнен плот всяка част се разточва на правоъгълна кора, приблизително 20-30 см.
Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна за 20-30 секунди. Целта е да стане достатъчно течен, за да може да се разнесе лесно.
С помощта на лъжица шоколадът се намазва върху едната кора, като не се притиска. Върху нея се поставя другата. С остър нож или с нож за рязане на тесто се нарязват ленти с ширина около 3-4 см. Всяка лента се усуква на няколко пъти и след това се навива на охлюв. Аз нарязах на 8 ленти и така получих 8 бриош охлювчета.
Получените охлювчета се нареждат в правоъгълна тава, предварително намазана с меко масло. Може и във форма за мъфини или в огнеупорни купички. Отново се оставят да втасат за 30 минути.
След това се смесва 1 жълтък с 1 супена лъжица прясно мляко и олио. Разбърква се и с тази смес се намазва бриошът. Отгоре се поръсва с кристална захар и филиран бадем.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 20-25 минути до приятен загар. Ако се направят в отделни форми, времето за печене е по-кратко.
Много пухкави и въздушни бриош охлювчета с аромат на масло и нежен шоколадов вкус.
Да ви е сладко!