Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Бриош охлювчета с шоколад

Бриош охлювчета с шоколад

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Бриош охлювчета с шоколад
Снимка: Росица Петрова
1 / 14
03/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Пухкави шоколадови бриош охлювчета, чиято рецепта ви даваме с удоволствие, защото всеки трябва да я има"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 450 г (тип 00)
  • мая - 20 г (свежа)
  • захар - 50 г + 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. (размер М)
  • сол - 1/2 к.л.
  • прясно мляко - 120 мл
  • масло - 80 г меко
  • плънка
  • шоколад - 150 г (течен)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • за поръсване
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • бадеми - 20 г (филирани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в него се разтваря маята и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.

Брашното се пресява и към него се добавя солта. Разбърква се и се прави кладенче. В него се прибавя сместа с маята, предварително разбити 3 яйца и захарта (50 г). Ако желаете, може да добавите и няколко капки ванилов екстракт или 1-2 прахчета ванилия.

От тези продукти се замесва меко и леко лепкаво тесто. Накрая се добавя на части мекото масло и се меси до пълното му усвояване. Меси се в продължение на 10 минути.

Тестото се оформя на топка и се поставя в купа, покрито със стреч фолио на топло, за поне 1 час - до удвояване на обема. Може да затоплите фурната на 30-40 градуса и да сложите вътре тестото на леко отворена врата. По този начин времето за втасване ще е по-кратко.

След като тестото е удвоило обема си, се премества и разделя на две равни части.

Върху набрашнен плот всяка част се разточва на правоъгълна кора, приблизително 20-30 см.

Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна за 20-30 секунди. Целта е да стане достатъчно течен, за да може да се разнесе лесно.

С помощта на лъжица шоколадът се намазва върху едната кора, като не се притиска. Върху нея се поставя другата. С остър нож или с нож за рязане на тесто се нарязват ленти с ширина около 3-4 см. Всяка лента се усуква на няколко пъти и след това се навива на охлюв. Аз нарязах на 8 ленти и така получих 8 бриош охлювчета.

Получените охлювчета се нареждат в правоъгълна тава, предварително намазана с меко масло. Може и във форма за мъфини или в огнеупорни купички. Отново се оставят да втасат за 30 минути.

След това се смесва 1 жълтък с 1 супена лъжица прясно мляко и олио. Разбърква се и с тази смес се намазва бриошът. Отгоре се поръсва с кристална захар и филиран бадем.

Пече се в загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за 20-25 минути до приятен загар. Ако се направят в отделни форми, времето за печене е по-кратко.

Много пухкави и въздушни бриош охлювчета с аромат на масло и нежен шоколадов вкус.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: