Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Шоколадов тарт с хрупкав блат и с ягоди

Шоколадов тарт с хрупкав блат и с ягоди

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Шоколадов тарт с хрупкав блат и с ягоди
Снимка: Веселина Гърдева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Еха...не стига че е шоколадов и с ягоди, ами и с хрупкав блат. Непременно трябва да пробвате тази рецепта"

Необходими Продукти

  • Тесто за тарта
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • масло - 200 г
  • чаени бисквити - 1 пакетче
  • брашно - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • За шоколадовия пълнеж
  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • сухо мляко - 1 ч.ч.
  • какао - 50 г
  • ягоди - 6 бр. (по - големи)
  • краве масло - 125 г
  • За украса
  • ягоди - 150 - 200 г
  • орехи - смлени
  • боб - за печенето на тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя тестото за тарта. За целта омесваме орехите, брашното, маслото и бисквитите, като най-добре това става в блендер. Получава се смес от трохи. Към нея се прибавя яйцето, което служи за спойка. Вади се от блендера, омесва се тесто, след което трябва да се остави в хладилник поне за 1 час, за да стегне.

През това време се приготвя шоколадът.

Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме и маслото. Сухите съставки се смесват и едва тогава се прибавят към яйчената смес. Ягодите се пасират. Когато шоколадът се разбие хубаво, към него се прибавят и ягодите, но този път се бърка с шпатула. Кремът се оставя настрани.

Тестото се изважда от хладилника и се оформя с точилка. Ако използвате специална форма за тарт, се разточва по-голямо тесто, за да обхване и страните на формата.

Ако се използва форма за торта, тестото се полага само отдолу като основа. Отгоре се слага хартия за печене и върху нея се изсипва суров боб, за да не се надуе тестото по време на печене.

Печем на умерена фурна - около 180 °C за около 20 минути.

Когато извадим формата от фурната, трябва да се остави настрани, за да се охлади. Когато това стане, заливаме тарта с шоколадовата смес и прибираме в хладилник за поне 12 часа, за да стегне.

Преди сервиране украсяваме сладкиша с ягодите и смлените орехи, като може ягодите да се намажат с желатин, за да останат свежи за по-дълго време.

Отстраняваме страните на формата, ако използваме тава в падащо дъно.

Сервираме шоколадовия тарт с топка сладолед или сметана флакон.

Може към украсата на шоколадов тарт с хрупкав блат и с ягоди да се прибавят и лешници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: