Начин на приготвяне
Първо се приготвя тестото за тарта. За целта омесваме орехите, брашното, маслото и бисквитите, като най-добре това става в блендер. Получава се смес от трохи. Към нея се прибавя яйцето, което служи за спойка. Вади се от блендера, омесва се тесто, след което трябва да се остави в хладилник поне за 1 час, за да стегне.
През това време се приготвя шоколадът.
Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме и маслото. Сухите съставки се смесват и едва тогава се прибавят към яйчената смес. Ягодите се пасират. Когато шоколадът се разбие хубаво, към него се прибавят и ягодите, но този път се бърка с шпатула. Кремът се оставя настрани.
Тестото се изважда от хладилника и се оформя с точилка. Ако използвате специална форма за тарт, се разточва по-голямо тесто, за да обхване и страните на формата.
Ако се използва форма за торта, тестото се полага само отдолу като основа. Отгоре се слага хартия за печене и върху нея се изсипва суров боб, за да не се надуе тестото по време на печене.
Печем на умерена фурна - около 180 °C за около 20 минути.
Когато извадим формата от фурната, трябва да се остави настрани, за да се охлади. Когато това стане, заливаме тарта с шоколадовата смес и прибираме в хладилник за поне 12 часа, за да стегне.
Преди сервиране украсяваме сладкиша с ягодите и смлените орехи, като може ягодите да се намажат с желатин, за да останат свежи за по-дълго време.
Отстраняваме страните на формата, ако използваме тава в падащо дъно.
Сервираме шоколадовия тарт с топка сладолед или сметана флакон.
Може към украсата на шоколадов тарт с хрупкав блат и с ягоди да се прибавят и лешници.