Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювечета»Хайдушки гювечета със свинско и манатарки

Хайдушки гювечета със свинско и манатарки

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Хайдушки гювечета със свинско и манатарки
Снимка: Дони Ники
1 / 6
11/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Свинско и манатарки в гювече от тесто - неустоима комбинация, която гарантирано ще обере овациите на трапезата"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • лук - 1 глава
  • олио - 60 мл
  • моркови - 3 бр.
  • свинско контра филе - 600 г
  • манатарки - 200 г
  • лютеница - 2 с.л.
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • магданоз
  • За тестото
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 25 г
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 60 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • масло - 40 г
  • брашно - около 850 - 900 г, за нелепнещо тесто
  • яйце - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържват се ситно нарязаният лук и морковите с олиото, добавя се свинското контрафиле, което е нарязано на малки парченца.

Добавят се нарязаните манатарки, подправките и лютеницата. Долива се малко топла вода и се готви докато се изври течността. Добавя се ситно нарязан магданоз.

Омесва се тестото по обичайния начин, активира се маята в топлото прясно мляко със захарта и 5 с.л. брашно.

Разбиват се яйцата със солта, олиото, маслото, киселото мляко и активираната смес с маята. Добавя се пресятото брашно.

Оставяме да втаса, след което разделяме на 5 топки по 250 г, разточва се кора, която слагаме в купичка, за да я напълним с готовата плънка по-лесно.

Оформя се като топче, което се поставя в тава, покрита с хартия за печене.

От 30 г тесто се оформя фитил, който се поставя върху горната част - като венче, от 10 г тесто се прави топчето на тестеното гювече.

Намазват се с яйце и се поръсва отгоре със семена, пекат се на 180 градуса около 30 минути или до готовност.

Гювечетата се оставят да се охладят, след което с остър нож се отрязва капачето.

Хайдушките гювечета със свинско и манатарки са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: