Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч

Свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2111k7326
Свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Сервирайте свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч с гарнитура по избор – картофено пюре, ориз или хляб."

Необходими Продукти

  • свинско бонфиле - 500 г
  • манатарки - 200 г сушени или пресни
  • шафран - 1 щипка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • бяло вино - 100 мл
  • готварска сметана - 50 мл
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако използвате сушени манатарки, накиснете ги в топла вода за около 30 минути. Прецедете ги и запазете водата за готвене. Ако са пресни, ги нарежете на парчета.

В тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете свинското филе до златисто. Извадете го и го оставете настрани.

В същия тиган добавете още малко мазнина и запържете лука, чесъна, моркова и чушките, докато омекнат. Добавете манатарките и гответе 3-4 минути.

Прибавете червения пипер и разбъркайте добре. След това добавете настърганите домати, накиснатия шафран с водата, виното и малко от водата от манатарките ако са сушени. Овкусете със сол и черен пипер.

Прехвърлете зеленчуковата смес в гювеча. Добавете запърженото месо и разбъркайте внимателно. Ако желаете, залейте със сметаната за по-богат вкус.

Поставете капака на гювеча и го сложете в студена фурна. Включете на 180°C и печете около час. Ако е необходимо, проверявайте течността и добавете малко вода или бульон.

След като извадите гювеча от фурната, оставете го да почине за 10-15 минути.

Поръсете с пресен магданоз и сервирайте свинско бонфиле с шафран и манатарки в гювеч с гарнитура по избор – картофено пюре, ориз или хляб.

Добър апетит!

Вижте още как да закалите гювеч, преди да го използвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: