Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата на стайна температура и захарта на пухкав крем.
Добавят се първо рикотата и омекналото масло, след което сместа се разбърква до еднородност.
Към нея се добавят настърганата кора, сокът от лимоните (три супени лъжици се заделят за глазурата) и ванилията.
Брашното се пресява с бакпулвера и заедно с бадемовото брашно и на няколко пъти се прибавят към останалата смес.
Всичко се разбърква добре и прехвърля в намазнена и набрашнена форма.
Лимоновият кекс се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.
Изважда се и се обръща се върху решетка докато изстине напълно. Докато изстива се приготвя глазурата.
За нея е необходимо белтъкът да се разбие с пудрата захар. Налива се по малко от лимоновия сок, като се следи да не стане прекалено течна. С готовата глазура се залива отгоре охладеният кекс
Когато глазурата се втвърди, кексът се декорира и сервира.
Лимоновият кекс с рикота е чуден!